3D Yazıcıların hayatımızı değiştireceği su götürmez bir gerçek. Sağlıktan otomotive, havacılıktan mücevherat sektörüne bir çok farklı sektörde aktif olarak kullanılıyor ve fayda sağlıyor. Özellikle 2007’den bu yana açık kaynak (open source) kültürünün de etkisiyle son kullanıcıya yönelik masaüstü 3D Yazıcıların sayısının artması eğitim alanında kullanımı da beraberinde getirdi.

3D Yazıcılar

Peki 3D Yazıcılar nedir? Bilgisayar ortamında tasarladığınız bir objeyi somut hale dönüştürebildiğiniz makinalara 3D Yazıcı denir. 3D Yazıcılar katmanlı imalat(additive manufacturing) yöntemini kullanırlar. Yani bir objeyi üretirken tıpkı bina inşa eder gibi en alttan başlayarak yukarıya doğru yapıyı oluşturuyorlar.

3D Yazıcıların son yılların trend konuları arasında başı çekmesinin nedeni ise kullanıcılarına birçok fayda sağlıyor olması. Bunlardan en önemlisi ise tasarımınızı geleneksel yöntemlere kıyasla tasarımlarınızı ucuz ve kısa zamanda üretiyor olması. Bir diğer önemi ise kişiselleştirilebilir ürünler üretmenize olanak sağlaması. Yani 3D Yazıcı kullanarak kendinize özel bir obje üretebilirsiniz.

3D Yazıcıdan baskı alabilmeniz için öncelikle bir 3D modele sahip olmanız gerekmekte. İnternette birçok ücretsiz 3D model kaynağı(thingiverse, grabcad, youmagine) bulunmakla beraber kendinizde bir tasarım programı kullanarak 3D model tasarlayabilirsiniz. Özellikle son dönemlerde kullanımı oldukça basit olan tasarım programlarının (tinkercad, sketchup) çıkması 3D model geliştirmeyi kolaylaştırdı. Böylece fikrinizi kolayca modelleyebilir ve 3D Baskıya hazır hale getirebilirsiniz.

Eğitimde Sektöründeki Önemi
1. Hayal Gücü Genişliyor Yaratıcılık Artıyor
Yukarıda da bahsettiğim gibi 3D baskı alabilmeniz için öncelikle bir tasarım yapmanız gerekmekte. Son yıllarda oldukça kolaylaşan bu tasarım programları ise öğrenciler tarafından kolaylıkla öğrenilip, kullanılabiliyor. Öğrencinin fikrini 3D modele dönüştürmek için bu tasarım programlarını kullanması ise hayal gücünü genişletiyor.

 

2. Somut Modeli Görmek
3D Yazıcılar sayesinde soyut objeleri somut hale dönüştürebiliyorsunuz. Buda öğrenciler için oldukça heyecan verici. Tasarım programları sayesinde dijital dünyada yarattıkları 3D modellerin, atomların dünyasında –gerçek dünyada- karşılığını görmek ve kendi tasarladıkları objelere dokunabilmeleri öğrenciler için benzersiz bir deneyim.

 

3. Yaratıcılık Artıyor
Öğrenciler tasarım yeteneği kazanmasıyla çevresinde gördüğü problemleri tespit edip bunlara tasarım programlarını kullanarak çözüm üretmeye başlıyor. Daha sonra 3D Yazıcıları kullanarak geliştirdikleri çözümleri somut hale dönüştürmeleri ise daha yaratıcı ve çözüm odaklı olmalarını sağlıyor.

 

4. İnteraktif Eğitim
3D Yazıcıların sınıflarda kullanılması öğrenciler için gözünde canlandırılması zor olan objelerin daha kolay anlaşılmasını sağlıyor. Böylece farklı duyu organlarına da hitap edilerek daha akılda kalıcı ve öğretici olabiliyor.

Kaynak: egitimdeteknoloji.com